Rajcsányi Zoltán webfejlesztő

Fullstack fejlesztőként dolgozom, azaz a szerver oldali és a kliens oldali technológia alapjaival is tisztában vagyok. Web alapú technológiára szakosodtam, elsősorban zárt (intranet) rendszereket fejlesztek, de megkeresés alapján számos internetes referenciám is készült. A fő programozási nyelvem a PHP , azon belül a Laravel keretrendszer, míg relációs adatbázisból a MySQL-t ( MariaDB ) használom. Kliens oldalon a javascript nyelvet és a jQuery / Alpine JS eszközöket részesítem előnyben a produktív környezetben.

Fejlesztő környezet

Forráskód szerkesztéséhez a PHPStorm IDE-t (integrált fejlesztői környezetet), időnként a Sublime Text, míg adatbázisok közvetlen eléréséhez az SQLyog programot használom.

A perprocesszor nyelvek automata fordítására, illetve a harmadik fél által készített programmodulok autó-menedzselésére, illetve integritás megőrzésére a nodejs, npm, composer és bower termékeket használom.

Linux fejlesztői szerver környezetet a VirtualBox és a HyperV valósítok meg, konténer alapú virtualizációt a Docker-el oldom meg.

Verziókezelő rendszer

Forráskódjaim változásainak követésére a GIT környezetet alkalmazom. Távoli tárolásra a felhő alapú BitBucket, GitHub, GitLab szolgáltatásokat veszem igénybe, intranet rendszereknél a Docker alapú GitLab lemezképet](https://docs.gitlab.com/omnibus/docker/) részesítem előnyben.

Szerver környezet

A produktív kódok futtatásához debian és [ubuntu] (http://ubuntu.hu/) linux szerver operációs környezetet, nginx és apache webszervereket, MySQL adatbázis szervert használok, illetve ajánlok. Használtam már Windows Server 2012 + Docker konténer alapú szerver környezet is.

Asztali környezet

A fejlesztő gépemen Windows 10 Pro operációs rendszer fut. Szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre és prezentáció készítésre a Libre Office és a Microsoft Office irodai csomagokat, fájlkezelésre a Total Commander és a WinSCP programokat használok. Terminál kliensként a PuTTY programot részesítem előnyben, míg az X11 emulációt XMing-el valósítom meg.

Grafikai programok

Vektorgrafikai feladatokra az Affinity Designer for Desktop és Inkscape programokat, pixelgrafikus feladatokra az Affinity Photo for Desktop programot használom.

Prezentáció készítés

Programtervekhez, bemutatókhoz és előadásokhoz előszeretettel használom az XMind Zen tudástérkép modellező és Violet UML editor UML szerkesztő programokat.